dimecres, 8 de juny del 2016

El muntatge

El muntatge és el procés que s'utilitza per ordenar els plànols i seqüències d'una pel·lícula, de manera que l'espectador els vegi tal com vol el director. La manera de posar els diversos plans pot canviar completament el sentit, i per tant el missatge, d'una pel·lícula. Això queda perfectament demostrat amb l’efecte Kuleshov (explicat al següent vídeo per Alfred Hitchcock).



En el muntatge es fa gairebé tota la pel·lícula. Es canvien seqüències, se suprimeix el que no agrada, s'afegeix o s'escurça el ritme.

Hi ha diferents tipus de muntatges:

Segons la totalitat del relat cinematogràfic
  • Muntatge narratiu o clàssic: compte els fets, o bé cronològicament o fent salts tant al futur (flash-forward) com al passat (flash-back i Racconto), però sempre estructurant, amb la idea de dotar-los de forma narrativa.

  • Muntatge ideològic: Quan vol utilitzar les emocions, basant-se en símbols, gestos, etc.

  • Muntatge creatiu o abstracte: És l'operació d'ordenar sense tenir en compte una determinada cronologia, sinó com a recurs cinematogràfic, prèviament expressat en el guió o com una operació totalment nova, que tractarà de donar coherència, ritme, acció i bellesa a l'obra fílmica.

  • Muntatge expressiu: quan marca el ritme de l'acció, ràpid en les aventures i en l'acció, lent en el drama i en el suspens.
  • Muntatge rítmic: aspecte mètric. Crea una correlació entre el ritme i el moviment en la imatge.
  • Muntatge poètic: Quan es realitza com una veritable obra poètica, causant reaccions en l'espectador. Posseeix intenció expressiva, segons el qual els fragments es combinen de manera que l'atenció de l'espectador respongui a les intencions del realitzador. Així, pot succeir que determinada escena no sigui presentada sencera i d'una sola vegada, sinó alternada amb una altra, establint-se entre ambdues un muntatge en paral·lel que pot intensificar les emocions. En altres casos, el cineasta utilitza els flash-back, o marxa enrere, i els flash-forward, o salts cap endavant.

Muntatge analític o extern i muntatge sintètic o intern
  • Muntatge analític o extern: amb enquadraments de plans curts ( "tancats") i en general de curta durada. S'analitza la realitat estudiant-la per parts.
  • Muntatge sintètic o intern: en base d'enquadraments de plans llargs ( "oberts") i amb freqüència ús de la profunditat de camp. Es dóna una visió més àmplia de l'escena, sense voluntat d'anàlisi.
Bibliografia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada