dimecres, 8 de juny del 2016

Els moviments de càmera

El moviment de càmera es refereix al desplaçament d’aquesta, ja sigui de forma física o òptica (que són els dos grups principals d’aquest apartat).   

Moviment físic:
  • Panoràmica
Moviment de càmera sobre l'eix vertical o horitzontal. Té un gran valor descriptiu i també pot tenir valor narratiu. S'empra per descobrir una acció o un escenari que no pot abastar-se d'un sol cop. Crea un efecte similar al que es produeix quan es gira el cap cap a un costat o un altre per visionar un gran espai. Hi ha diferents panoràmiques:

  1. Panoràmica horitzontal: moviment de dreta a esquerra o viceversa.
  2. Panoràmica horitzontal de seguiment: la càmera segueix el subjecte que es mou. És el moviment més comú.
  3. Panoràmica horitzontal de reconeixement: recorregut lent per l'escena per permetre a l'espectador que es fixi en tots els detalls de l'escenari. Crea dramatisme i expectació o decepció.
  4. Panoràmica horitzontal interrompuda: moviment llarg i suau que s'atura de cop per crear un contrast visual.
  5. Panoràmica horitzontal en escombrat: l'escombrat és una panoràmica ràpida que produeix una sèrie d'imatges transitòries generalment borroses. L'espectador no té temps de veure-les nítides. Tracta d'atreure l'atenció cap a la següent imatge.
  6. Panoràmica vertical: Moviment de dalt a baix o viceversa.
  7. Panoràmica de balanceig: Moviment de balanceig.
  • Travelling

Desplaçament de la càmera durant el qual es manté constant l’angle entre l’eix òptic i la trajectòria del desplaçament, normalment sobre uns rails. Hi ha diversos tipus:

  1. Avanti o avanç: la càmera s'acosta. Reforça l'atenció.
  2. Retro o retrocés: la càmera s'allunya. Relaxa la tensió, tret que apareguin altres objectes que abans no es veien, despertant nous focus d'atenció.
  3. Ascendent / descendent: la càmera acompanya al personatge, o mostra alguna cosa en moviment, cap amunt o cap avall.
  4. Lateral: la càmera acompanya en paral·lel a un personatge que es desplaça horitzontalment o mostra alguna cosa amb un moviment lateral. Permet mantenir a prop l'expressió del personatge que es mou.
  5. Circular o en arc: La càmera es desplaça en cercle al voltant del personatge o objecte. Aquest moviment sol ser d'exploració, permet veure l'escena des de diferents punts.

  • Rotació

En rotar la càmera sobre l'eix, cap a la dreta o cap a l'esquerra. Es mesura en graus.

Moviments òptics

El moviment òptic més comú és el zoom. Aquest permet fer que els objectes s'apropin o s'allunyin sense desplaçar la càmera. També es coneix com tràveling òptic.



Aquest vídeo ens presenta alguns d’aquest moviments afegint exemples de pel·lícules per a una millor comprensió. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada